ultramarin marine translations |
ultramarin.online | ||||
(opmaken van het) bestek | methode om óf een punt van
bestemming gebaseerd op punt van vertrek, koers en afstand, óf
de afstand en de koers afhankelijk van een punt van vertrekt en een punt
van bestemming te bepalen. Er zijn twee manieren om het bestek op te maken: volgens 'gemiddelde breedte' (mean latitude) en volgens 'toenemende breedte' (Mercator sailing). Deze wordt gekozen wanneer de afstand groter is dan 600 sm, het verschil van breedte is groter dan 5° en in hoogte breedtes. Voor het overige wordt de methode van de gemiddelde breedte gebruikt, in het bijzonder wanneer de koersen in de buurt van 90 ofwel 270 graden liggen. |
|||
Besteckrechnung | Methode, mit der man bei gegebenem
Abfahrtsort, Kurs und Distanz den Bestimmungsort und bei gegebenem Abfahrts-
u. Bestimmungsort die zurückgelegte Distanz und den Kurs ermittelt. Es gibt zwei Besteckrechnungsverfahren: Die Besteckrechnung nach Mittelbreite (mean lattitude) und die Besteckrechnung nach vergrößerter Breite (Mercator sailing). Die Besteckrechnung nach vergrößerter Breite findet bei Distanzen über 600 sm, einem Breitenunterschied über 5° und auf hohen Breiten Anwendung. Ansonsten benutzt man die Besteckrechnung nach Mittelbreite. Bei Kursen nahe 90° bzw, 270° wird immer nach Mittelbreite gerechnet. |
|||
reckoning | method to determine the ship's point
of destination either based on given point of departure, known course
and distance or to calculate the covered distance and course based on
given points of departure and destination. There are two methods of reckoning: either according to mean latitude or according to Mercator sailing. The latter method is chosen, if the distance exceeds 600 sm, the difference of latitude is greater than 5 degrees and for navigation high latitudes. In all other cases, in particulary for courses close to 90 and 270 degrees, respectively, the mean latitude method is implemented. |
|||
estime | ||||
cálculo de la estima navegación de estima |
||||
navigazione stimata |